Parturi-kampaamoiden omavalvonta etenee hitaasti

Share Button

sy-logo-topleft

 

Parturi-kampaamoala käynnisti alkuvuonna omavalvonnan kitkeäkseen rehottavaa ohimyyntiä. Jopa puolet parturi-kampaamoista harjoitti ohimyyntiä vuonna 2010 tehdyissä verotarkastuksissa.

Harmaa talous on lähes yhtä yleinen ongelma kauneudenhoitoalalla. Verotarkastuksissa havaittiin toimipaikoissa puuttuvaa myyntiä tai vääränsisältöisiä kuitteja.

Vuoden alusta Luotettava Kauneus Oy aloitti alan järjestöjen tukeman sertifioinnin myymisen yrityksille. Sertifiointijärjestelmässä tarkastukset suoritetaan yhteistyössä Suomen Tilaajavastuu Oy:n kanssa. Arviointilautakunnan hyväksymät kriteerit täyttävä yritys sitoutuu tilaajavastuuraportin lisäksi muun muassa antamaan kuitin kaikista palveluista, noudattaa alan työehtosopimuksia ja vakuuttaa toimintansa asianmukaisesti.

Toukokuussa mukana oli 32 liiketoimipaikkaa. Nyt mukana on 40 yritystä, ja 60 liiketoimipaikkaa.
– Sertifiointi koskee muutamaa sataa kampaajaa ja kosmetologia, kun otetaan mukaan vuokratuoliyrittäjät ja työntekijät. Nyt sertifiointikonsepti on laajentunut ympäri Suomen, myös pienempiin kaupunkeihin, Luotettava Kauneus Oy:n toimitusjohtaja Mikaela Albäck kertoo.

Luotettava Kauneus lanseeraa ensimmäiset sertifioidut kauneushoitolat ensi viikolla.

Kuluttajien tietoisuus parantunut

Albäck uskoo, että sertifioinnin laajeneminen on muuttanut ihmisten mielipidettä.
– Harmaan talouden ongelman esillä olo on toiminut alalla herättäjänä, nyt ollaan aiempaa varovaisempia. Kuluttajat ovat heränneet tähän ja ovat tietoisia ongelmasta.

Albäckin mukaan on selvää, että kaikki kauneusalan yrittäjät eivät lähde mukaan muun muassa taloudellista syistä.

Taantuma on syönyt parturi-kampaamoiden liikevaihtoa ja kannattavuutta, jopa tuhat yritystä on lopettanut toimintansa vuoden aikana.

1. tammikuuta 2014 lähtien myyjällä, myös kauneusalan yrittäjällä, on velvollisuus tarjota asiakkaalle kuitti käteis- ja korttimaksuista. Kuitin tarjoamisen laiminlyönnistä voi seurata viranomaisilta 300–1000 euron laiminlyöntimaksu.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Kommentointi on suljettu.