Miten pankkikortit vedetään kassan ohi

Share Button

Pankkikorttitosite ei ole kuitti ja se on ihan yhtä helppo vetää ohi kassan kuin käteinen. Siksi se että maksoi kortilla  EI riitä varmistukseksi rehellisestä kaupasta.

Vuodenvaihteessa tuli voimaan kuittipakko ja nyt jokapaikassa saa kassalla kuitin tai ainakin jonkin paperilapun, onko se AITO Kuitti ? Sitä ei tiedä varmaksi kukaan. Mutta moni mieltää pankkikortin varmaksi, ”sitä ei voi vetää ohi ” -Kyllä voi. Tämä tieto on peräisin Verottajan Harmaantalouden selvitysyksiköstä ja ihan julkista tietoa. Miten siis yritysten ohimyynti pankkikortilla tapahtuu:

  • otetaan 2 Y- tunnusta
  • avataan 2 tiliä
  • pyydetään 2 pankkikorttikonetta
  • laitetaan toinen Y-tunnus ”seisomaan”
  • ilmoitetaan vain toinen verottajalle.

Niin helppoa ! Kiinnijäämisen riski on minimaalinen. Todennäköisyys joutua verotarkastukseen on olematon, jos kuitenkin joutuu niin verotarkastaja tuskin tarkistaa ”seisovaa” yritystä, kun ilmoittaa”ei toimintaa”.

Tämä on rikollista toimintaa joka usein vielä tehdään asiakkaan tietämättä- ”Ilman kuittia” . Pankkikorttitosite käy kuitista jos siinä on tarvittavat tiedot. Kuitista pitää käydä selvästi ilmi 5 asiaa:

  1. elinkeinonharjoittajan yhteystiedot
  2. y-tunnus
  3. ostetut tuotteet ja palvelut
  4. maksettavat verot.
  5. juokseva kuitinnumero

” Kuitinantovelvollisuuden mukaan yrittäjän on aina velvollisuus tarjota myymästään tuotteesta tai palvelusta kuittia asiakkaalle. Velvollisuuden noudattamista valvotaan koeostoilla, jotka suorittaa veroviranomainen.
- Lausuntokierroksella kommentteja tuli siitä, onko valvontaresursseja riittävästi. Nyt jatkovalmisteluissa on pohdittavana myös poliisin rooli, hallintoneuvos Johanna Lähde työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo. Mikäli kuittia ei tarjota, voi rangaistusmaksu olla 500- 1000 €. Lakiesityksen tavoitteena on estää yksi harmaan talouden toimintakeinoista eli kassan ja kirjanpidon ohi myynti.

Ohimyyntiä harrastetaan erityisesti ravintola- ja majoitusalalla sekä parturi-kampaamoissa. Pienten pizzerioiden ja kebab-ravintoloiden osuus harmaan talouden toiminnasta on noin viidennes.

Ministeriöstä toivotaan asiakkaan siirtyvän rehellisten yrittäjien pariin, mikäli huomaa yrityksessä ohimyyntiä.
- Asiakas voi äänestää jaloillaan ja toki asiasta voi tehdä myös ilmoituksen viranomaiselle, Lähde sanoo.”

”Kaiken kaikkiaan harmaan talouden torjunnalla pyritään saamaan valtiolle noin vuodessa 300-400 miljoonaa veroeuroa lisää.”

Määräsisältöisen Kuitin saaminen helpottaa esimerkiksi virheellisen tuotteen vaihtamista tai palauttamista.

Kun kuluttajat päätävät vaatia aina vähintään aidon kuitin. Silloin emme tarvitse kalliita valvontaresursseja vaan jokainen valvoo omalta osaltaan, jokaista kaupantekoa. Tekee oman osuutensa yhteiskunnan hyväksi.

Kommentointi on suljettu.