LÄPINÄKYVYYTTÄ KAUNEUDENHOITOALALLE

Share Button

kuopion kaupunkilehti

 

 

 

Aija Pirinen

Viitisenkymmentä kauneudenhoitoalan yritystä on teetättänyt toiminnastaan vapaaehtoisen yritystoiminnan katsastuksen, jolla yritys osoittaa toimivansa luotettavasti ja hoitavansa yhteiskuntavelvoitteet.

 YRITYSTÄ EI VOI PYÖRITTÄÄ POLKUHINNOILLA

Kuopiolainen Kauneushoitola Beautyzone antoi oma tietonsa Luotettava Kauneus Oy:n tarkastettavaksi. Yritykseltä tarkastettiin muun muassa vakuutukset ja työehtosopimusten noudattaminen. Lisäksi tarkastettiin kaikkien työntekijöiden koulutustaustat. Yrittäjä Arja Meriranta näkee hyvänä asiana, että yrityksen tiedot ovat julkisesti nähtävillä.

Beauytyzone kuopio

Tiesin, että meillä on asiat kunnossa, joten en nähnyt mitään syytä olla antamatta tietojani tarkastettavaksi, Meriranta sanoo. Meriranta huomauttaa, että kannattavaa yritystoimintaa ei voi pyörittää polkuhinnoilla. Hän näkee, että kauneudenhoitoalalla ongelmana on ennen kaikkea y-tunnuksettomat, kotioloissa kauneudenhoitopalveluita tekevät yksityishenkilöt. Meriranta sanoo, että esimerkiksi ripsienpidennykset kannattaa antaa vain ammattilaisen tehtäväksi.

Meilläkin on käynyt asiakkaita, jotka tulevat poistattamaan tai korjauttamaan amatöörien laittamia ripsienpidennyksiä. Ammattitaidoton tekijä voi pahimmillaan vaurioittaa asiakkaan omia ripsiä tai aiheuttaa hänelle silmätulehduksen.

Harmaan talouden torjuminen synnyttää kauneudenhoitoalalla uutta yritystoimintaa. Vuosi sitten pääkaupunkiseudulle perustettiin valtakunnallisesti toimiva Luotettava Kauneus Oy, joka tarkistaa maksua vastaan kauneudenhoitoalan yritysten yhteiskuntavelvoitteiden hoitamisen ja työntekijöiden koulutustaustan.  Tavoitteena on tuoda kauneudenhoitoalalle läpinäkyvyyttä.

Yritys voi tilata meiltä vapaaehtoisen yritystoiminnan katsastuksen. Me teemme selvitykset muun muassa yrityksen vastuuvakuutuksista, verovelasta ja tarkistamme työntekijöiden koulutustaustat. Tarkistettujen yritysten tiedot tulevat nähtäville nettiin ja yritysten odotustiloihin, Johanna Ahlberg Luotettava Kauneus Oy:stä kertoo.

HARMAA TALOUS VÄÄRISTÄÄ KILPAILUA

Työ- ja elinkeinoministeriön raportin mukaan parturi- ja kampaamoala sekä kauneudenhoitoala ovat harmaan talouden kannalta riskialoja. Aloilla myydään palveluja suoraan kuluttajille ja käteismaksujen osuus on suuri.  Ahlbergin mukaan harmaa talous heikentää rehellisten yrittäjien kilpailukykyä.

Ne, jotka tekevät työtä rehellisesti ja maksavat yhteiskunnan velvoitteet, joutuvat velottamaan asiakkaalta enemmän kuin ne, joissa ei kaikkia tuloja lyödä kassaan. Lopulta asiakas kuitenkin ratkaisee sen, kumpi voittaa: rehellinen yrittäjä vai harmaa talous.

Ahlbergin mukaan poikkeuksellisen halvat hinnat ovat usein merkki siitä, että yrityksessä harrastetaan vilunkipeliä. Halpa hinta kertoo siitä, että jostain on tingitty.

Kauneushoitolan voi perustaa kuka tahansa, ilman yritysosaamista tai ammatillista osaamista. Ahlberg sanoo, että kauneudenhoitoalalla käytetään vahvoja kemikaaleja ja ammattitaidoton tekijä voi saada paljon vahinkoa aikaiseksi.

HIUSVÄRI ON VAHVA AINE

Esimerkiksi hiusväreissä on allergisoivia kemikaaleja ja ripsienpidennykset voi liimata väärin kiinni. Sen vuoksi asiakkaan on hyvä varmistaa, että tekijä on ammattilainen ja käynyt alan koulutuksen.

Vuosi sitten perustettu Luotettava Kauneus Oy on tähän mennessä tarkastanut noin 50 kauneushoitoalan yrityksen taustat. Kuopiosta mukana on yksi yritys.

 

Kommentointi on suljettu.