Harmaa talous rehottaa hiusalalla – kuittipakko siirtyy

Share Button

Turun sanomat:

Arvonlisäveron muutokset ovat saaneet harmaan talouden rehottamaan entistäkin pahemmin hiusalalla.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila laskeskelee, että harmaan talouden konsteja käyttää jo lähes 60 prosenttia alan yrittäjistä. Viime vuonna tehdyissä verotarkastuksissa havaittiin harmaata taloutta 49 prosentilla parturi-kampaamoista

Luku on lähtenyt Laurilan mukaan nousuun siksi, että parturi- ja kampaamoalan kokeiluluontoinen arvonlisäveron alennus päättyi vuoden 2012 alussa.

– Moni yritys on joutunut lopettamaan, ja yrittäjiä on siirtynyt tekemään töitä kotonaan pimeästi, sanoo Laurila.

Hiusala pyrkii rimpuilemaan irti vaivastaan. Se on ottanut vuoden vaihteessa käyttöön omavalvontajärjestelmän ja haluaa valmisteilla olevan lakiesityksen kuitinantovelvollisuudesta voimaan mahdollisimman nopeasti. Työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa harmaan talouden työryhmässä istuneen Laurilan tietojen mukaan kuittipakon voimaantulo on siirtymässä heinäkuusta vuoden 2014 alkuun.

TEM:n vanhempi hallitussihteeri Päivi Kantanen ei ota kantaa voimaantuloon, mutta sanoo, että hallituksen esitys on menossa eduskuntaan maaliskuun aikana.

Jatkossa yrittäjän olisi aina tarjottava myymästään tuotteesta tai palvelusta asiakkaalle kuitti, mikä helpottaa kuluttajan mahdollisuutta havaita myyntiä, jota ei merkitä kassaan tai kirjanpitoon.

– Jos hiusalan yrityksen tuntitaksa on alle neljän kympin, se ei voi tulla sillä laillisin keinoin toimeen, sanoo turkulaisen Clipp-huoneen pääomistajaKati Grundström.Hänen mukaansa hintakilpailu alalla on niin kova, että kaikki yhteiskunnan velvoitteet täyttävän yrityksen on vaikea pärjätä.

LUE LISÄÄ TORSTAIN 14.3.2013 TURUN SANOMISTA

Kommentointi on suljettu.