HARMAA TALOUDEN KIRKKAAMPI KÄÄNTÖPUOLI

Share Button

Verottajan blogi VERONA:
Blogi ajankohtaisista verotuksen aiheista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan!

”Harmaalla taloudella on synkkä puoli, josta viranomaiset muistuttavat erityisesti nuorille suunnatulla kampanjalla Harmaa talous, musta tulevaisuus. Minua muistuteltiin vähän aikaa sitten, että harmaalla taloudella on myös toinen – kirkkaampi puoli.

Harmaan talouden torjuntaa ei voi yksin sysätä viranomaisten vastuulle, vaan jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa harmaaseen talouteen torjuvasti. Nyt jo hetken voimassa ollut ns. kuitintarjoamisvelvollisuuson osaltaan helpottanut tavallisen kuluttajan tilannetta: jos kuittia ei esim. kampaamossa tarjota, voisiko kyseessä olla kirjanpidon ohi lipsahtava myynti?

Kuluttajien lisäksi yrityksillä on osansa harmaan talouden torjunnassa.

 Joka 4. euro pimeänä

Parturi-kampaamoalan harmaan talouden määräksi on arvioitu jopa 25 % – joka neljäs alalla liikkuva euro on siis harmaa. Harmaa talous ei vain syö valtion verotuloja, vaan aiheuttaa alalle kilpailun vääristymän. Velvoitteensa hoitavat yrittäjät kamppailevat samoista asiakkaista kuin harmaalla alueella toimivat yrittäjät.

Alalla on kuitenkin herätty toimimaan. Johanna Ahlberg soitti minulle ja aloitti puhelun nimenomaan toteamalla, ettei harmaa talous ole vain negatiivinen asia. Vaan se on synnyttänyt myös positiivista liikehdintää eli yritysten omavalvontaa kauneusalalle. Kauneusalalla on luotu oma sertifikaatti, jonka kriteerit sisältävät viranomaisvelvoitteiden hoitamisen lisäksi myös alan omien sääntöjen noudattamisen.

Mahtavaa, että alan sisällä on herätty toimimaan! Harmaa talous lähtee usein kasvamaan kuin lumipallo. Jos tietää naapuriyrittäjän myyvän kassan ohi, se jollain tapaa oikeuttaa itsensäkin toimimaan samoin. Siksi yhtenä merkittävänä tekijänä harmaan talouden torjunnassa on yritysten omavalvonta. Sen osoittaminen, ettei alalla suvaita harmaan talouden toimijoita.

Yritysten omavalvonta ja vastuu

Millä muilla aloilla harmaaseen talouteen on reagoitu samalla tavalla? Onko muita toimijoita, jotka olisivat luoneet alalleen sertifikaatin? Millä muilla tavoin yritys voi torjua harmaata taloutta? Onko välttämätöntä tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, jonka tietää laiminlyövän velvoitteensa?”

rantalakuva

 

 

 

Verohallinnon ylitarkastaja Tiina Rantala kirjoittaa ja kommentoi verottajan näkökulmasta

Kommentointi on suljettu.